Boekentips: twee aangrijpend mooie boeken

Twee boeken aangrijpend mooie boeken over  familierelaties zijn  “Spijkerschrift” en “Uit de bergen kwam de echo” . Hoe deze het leven beïnvloeden en hoe deze veranderen in der loop der jaren, door maatschappelijke en persoonlijke ontwikkelingen. Tegen de achtergrond van het leven in plattelands dorpen in het Midden-Oosten.

Hierbij gaat “Spijkerschrift” over één specifieke vader-zoonrelatie en speelt de maatschappelijke/politieke-ontwikkeling op de achtergrond een belangrijke rol. Terwijl in “Uit de bergen kwam de echo”  de focus met name ligt op de persoonlijke ontwikkeling van de personages en welke relaties zij hebben.

 

 

“Spijkerschrift” gaat over de vader-zoonrelatie tussen een doofstomme tapijtknoper en zijn zoon Ismael. Hij is de spreekbuis, mond, verstand en geheugen van zijn vader geweest. Om een nieuw leven te beginnen moet Ismael het verleden begrijpen. Hij wilt achterhalen welke rol zijn vader in zijn leven heeft gespeeld en wie zijn vader daadwerkelijk was, door het onleesbare dagboek van zijn analfabetische vader te ontcijferen. Tegelijkertijd is het land, Iran, onderhevig geweest aan grote  maatschappelijke onrust en veranderingen. Het boek gaat over het conflict tussen liefde en afhankelijkheid maar ook tussen de generaties in de relatie tussen een vader en zoon.

 

 

“Uit de bergen kwam de echo” is een mooi en aangrijpend boek over de rol van familie in het leven. Hiernaast gaat het over de ontwikkeling van een persoonlijkheid. Het verhaal gaat over Pari en haar broer Abdullah afkomstig uit een plattelandsdrop in Afghanistan. Pari wordt als ze nog erg jong is gescheiden van haar broer Abdullah. Ze wordt gekocht door een rijk westers echtpaar die graag een gezin stichten maar zelf geen kind kunnen krijgen en daarover diepongelukkig zijn.  Abdullah wordt gescheiden van zijn zusje waarvan hij zielsveel houdt, en voor de rest van zijn leven heeft hij verdriet door dit gemis.  Pari herinnert zich niks van haar broer maar alsnog voelt ze zich haar hele leven alleen en mist ze onbewust haar echte familie enorm. Wanneer Pari oud is gaat ze opzoek naar haar familie. Het boek beschrijft hoe familie verdriet kan brengen maar ook hoe een belangrijke rol het heeft om gelukkig te zijn en de conflicterende werkelijkheid en ontwikkeling in verschillende culturen en maatschappelijke klassen.

Beide boeken zijn erg mooi geschreven en lezen snel weg. Maar geven ook voldoende stof om over na te denken. Echte aanraders voor bij of onder de boom!